• Tel: (0596) 72 20 13
  • Mail: info@medipio.nl
  • Tel: (0596) 72 20 13
  • Mail: info@medipio.nl
De nieuwe blokkendoos

Gutenberg WordPress

De nieuwe editor van WordPress

Gutenberg WordPress

Gutenberg: de nieuwe blokkendoos voor WordPress

Als je al eens een pagina of blogpost in WordPress hebt gemaakt of bewerkt, zul je ongetwijfeld hebben gemerkt dat de editor waarmee je dit doet heerlijk recht-toe-recht-aan is. Je bent er snel in thuis en je kunt er probleemloos niet al te gecompliceerde berichten en pagina’s mee maken. Ook het plaatsen en uitlijnen van afbeeldingen gaat probleemloos. Binnenkort gaat dat allemaal veranderen, dan wordt de standaard editor vervangen door de nieuwe Gutenberg editor. Wie zijn WordPress website recent heeft bijgewerkt zal er in het beheerscherm al een voorproefje van kunnen zien. Binnenkort is Gutenberg de standaard editor van WordPress en kun je de oude editor alleen nog terughalen door middel van een speciale plugin.

Waarom de nieuwe Gutenberg editor?

Er is steeds meer behoefte om de pagina’s van een WordPress website nog mooier op te maken. Daarom wordt er de laatste jaren steeds meer gebruik gemaakt van de zogenaamde ‘page builders’ zoals Elementor, Weaver, Divi en nog veel meer. Steeds meer themes, met name de ‘one page’ themes, hebben hun content in secties verdeeld. De theme-ontwikkelaars maken in sommige gevallen gebruik van het nodige kunst- en vliegwerk om de homepage zo mooi mogelijk te maken maar ook aan de eisen voor een goed WordPress theme te blijven voldoen. Er zijn dan ook steeds meer gratis en premium themes die met een zogenaamde pagebuilder worden geleverd. Maar al die pagebuilders werken weer anders. Ook werken veel van die pagebuilder met shortcodes wat de nodige risico’s oplevert als die pagebuilder-plugin om de een of andere reden niet (meer) werkt. De ontwikkelaars van WordPress concludeerden dat het daarom beter zou zijn als WordPress zelf al met een goede pagebuilder zou worden geleverd. Zij hebben toen stappen gezet om een nieuwe editor voor WordPress te ontwikkelen.

Geinstalleerd

Blokken

De reden dat we de nieuwe Gutenberg editor een blokkendoos noemen, is omdat bij Gutenberg alles om blokken draait. Ieder element, of het nu een afbeelding is of een tussenkopje of alinea, is in Gutenberg een blok. Dat is even wennen omdat we in de huidige editor gewoon gewend zijn om een lap tekst met tussenkopjes te typen en daarin dan weer de afbeeldingen in te voegen. Gelukkig kunnen we zulke elementen ook in Gutenberg toevoegen. We kunnen ook afbeeldingsblokken in tekstblokken invoegen, bijna net zoals in de huidige editor gebeurt. Als we op het plus-tekentje klikken verschijnt het menu waarmee we niet algemene blokken in kunnen voegen, maar bijvoorbeeld ook kolommen en waarbij we het gekozen blok ook nog eens kunnen veranderen, bijvoorbeeld van kopje naar citaat. Interessant is ook de mogelijkheid om van een blok een zogenaamd herbruikbaar blok te maken. Je kunt hier trouwens een beetje met Gutenberg spelen.

Blok bedekking

Herbruikbaar blok

Toevoegen inline afbeelding

Extra blokken via plugins

En dat is nog lang niet alles. Via plugins kun je namelijk nog heel veel andere soorten blokken toevoegen. Daardoor krijg je met de Gutenberg-editor een enorme hoeveelheid mogelijkheden en kun je bijvoorbeeld ook sliders, post listst, testimonials, prijskaarten en nog veel meer elementen aan je pagina toevoegen. Als we in de plugin directory op WordPress.org zoeken naar ‘Gutenberg’, dan vinden we wel tientallen plugins die allerlei soorten blokken en andere functionaliteiten voor Gutenberg hebben. Ook op Codecanyon, een van de grootste marktplaatsen voor premium (betaalde) WordPress plugins, zien we een stijgend aantal plugins met blokken voor Gutenberg. We zullen in een volgende blogpost een aantal van deze plugins nader bekijken.

Gutenberg plugins

User interface

De grote kracht van WordPress is toch wel dat bijna iedereen die iets met websites doet, er wel mee bekend is. Menigeen kan zich de (binnenkort klassieke) editor van WordPress zo voor de geest halen. De user interface van Gutenberg ziet er beduidend anders uit. Dat zal ongetwijfeld even wennen worden. Voor zover we nu kunnen zien, na de eerste installatie van Gutenberg, ziet het editorscherm er minimalistisch uit en geeft het een erg overzichtelijke en prettige indruk. Je kunt een blok met content aantikken en pas daarna komen de bewerkingsopties in beeld.

Blok bedekking

Geen volbloed pagebuilder

Tijdens onze eerste kennismaking zijn we best wel onder de indruk van de mogelijkheden die je met zo’n minimalistische methode kunt bereiken. Het is echt een toonbeeld van less is more. Maar Gutenberg is naar ons idee (nog) geen volledige pagebuilder zoals Elementor, Cornerstone en Divi dat wel zijn. Ook met de toevoeging van extra blokken is Gutenberg minder flexibel en biedt het vooral veel minder mogelijkheden betreft de layout van de pagina. Daarbij moet je bijvoorbeeld denken aan de margins en paddings van kolommen en rijen, in zowel desktop-, tablet- als mobiele modus. Daarom kun je Gutenberg misschien beter als een contentbuilder beschouwen. De echte layout wordt door het theme bepaald en de invulling (de content) maak je dan met Gutenberg. In dat geval zal Gutenberg jou bijna altijd voldoende mogelijkheden bieden.

Nog niet compatible met de meeste themes

Wat voor de andere pagebuilders geldt, geldt ook voor Gutenberg. De nieuwe editor is namelijk nog niet compatible met de meeste themes. Bij de gratis themes zien we dat er ruim 50 compatible zijn, bij de premium themes op Themeforest zien we gelukkig een veel groter aantal compatible themes. Dit aantal zal de komende tijd uiteraard behoorlijk stijgen. Het streven van Automaticc, het bedrijf achter WordPress, is natuurlijk dat alle themes Gutenberg zullen ondersteunen maar dat zal waarschijnlijk niet gaan lukken. Er zijn immers een groot aantal themes die nu nog prima werken maar niet meer door de ontwikkelaar worden bijgehouden. Deze themes zullen waarschijnlijk nooit compatible worden. Ook zijn er themes die helemaal voor een speciale pagebuilder zijn gebouwd. Mogelijk speelt daar ook een commercieel belang om een bepaalde editor te blijven gebruiken. Elegant themes is voor de verkoop van haar themes bijvoorbeeld sterk afhankelijk van de toegevoegde waarde van de meegeleverde Divi-pagebuilder. We kunnen ons voorstellen dat deze themes een optie krijgen om Gutenberg uit te schakelen.

Wat moet je doen als je geen Gutenberg wilt?

Veel mensen vinden het jammer dat Gutenberg in de volgende grote update van WordPress (versie 5.0) is geïntegreerd en dan ook de default editor van WordPress wordt. Dit is dan ook een nogal omstreden standpunt van Matt Mullenweg, de eigenaar van Automaticc. Maar het is misschien ook wel de enige manier om ervoor te zorgen dat Gutenberg zo snel mogelijk door een groot publiek wordt gebruikt.

Als je liever (nog) geen gebruik maakt van de Gutenberg editor dan kun je dat straks niet zomaar in de configuratie instellen. In de huidige versie van WordPress (4.9.8) heb je nog de optie om Gutenberg als plugin te installeren en activeren. Ook is er nu nog een optie om een aparte plugin voor de klassieke editor te installeren. Met die laatste optie kun je later beslissen of en wanneer je Gutenberg gaat gebruiken. Het is ons niet bekend hoe je in toekomstige versies van WordPress een vergelijkbare mogelijkheid krijgt omdat Gutenberg dan geen plugin meer is, maar een vast onderdeel van WordPress. Je zou eventueel ook een speciale plugin installeren waarmee je per posttype, bericht of pagina aan kunt geven welke editor je wilt gebruiken. Als je dat hebt gedaan, kun je WordPress net zo gebruiken zoals je tot nu toe deed maar daarnaast ook Gutenberg gebruiken op de pagina’s (zoals de homepage of die fancy landingspagina) waar je een meer geavanceerde editor kunt gebruiken.

Gutenberg blokkeren

Lancering WordPress 5.0 uitgesteld

Eigenlijk zou WordPress 5.0 (dus de versie mét Gutenberg) op 19 november verschijnen. De laatst uitgebrachte bèta-versie is echter nog niet helemaal stabiel en de lijst met bugs is nog behoorlijk omvangrijk. Bovendien hebben de ontwikkelaars een paar dagen achterstand. Daarom is de lancering van WordPress 5.0 uitgesteld tot 27 november. Tot die tijd is het natuurlijk wel zo verstandig om te onderzoeken of het theme van jouw website compatible is met Gutenberg. Als dat het geval is, kijk ook of de geïnstalleerde plugins geen problemen kunnen geven. Als alles klopt dan zou je eind deze maand inderdaad met Gutenberg aan de slag kunnen gaan. Vergeet echter niet om vooraf een goede back-up te (laten) maken. Ben je niet zeker van je zaak, heb je hulp nodig met het bouwen en/of onderhouden van jouw WordPress website? Neem dan gewoon even contact ons op!

Laat een bericht achter

Je email adres word niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Je kunt de volgende HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ebook 27 website geheimen
  • 27 toffe geheimen onthuld
  • Krijg meer succes met je website
  • Voor beginners en experts
  • Helemaal gratis
  • Direct downloaden