• Tel: (0596) 72 20 13
  • Mail: info@medipio.nl
  • Tel: (0596) 72 20 13
  • Mail: info@medipio.nl
De Eemshaven blijft zich steeds ontwikkelen

Volop ontwikkelingen rond Eemshaven

De Eemshaven staat nooit stil. Wat kan dit voor jou als ondernemer betekenen?

Ontwikkelingen Eemshaven

Ontwikkelingen in de Eemshaven

In heel Nederland weet men niet beter of het noorden van het land, en met name de verste uithoeken van Groningen, zijn zogenaamd ‘achtergesteld’ gebied. Dat is iets wat wij in het noordoosten van Nederland toch wel betwisten. Uiteraard beseffen wij als geen ander dat het qua economie in deze regio niet altijd even gemakkelijk gaat, maar er gloort hoop en er zijn de laatste jaren genoeg kansen om er echt wat moois van te maken.

Eemshaven

Economische impuls

Met name in en rond de Eemshaven gebeurt er genoeg en is er de afgelopen 10 jaar ook al heel veel gebeurd. Het zat ons eerst niet mee, na de opening van de Eemshaven in 1973. Hij kwam maar niet op gang, die langverwachte economische impuls. In het begin van deze eeuw vestigden zich wel enkele bedrijven in Eemshaven maar het was wachten op die ene grote klapper. Die konden we niet verwachten van bedrijven als Biovalue, Theo Pouw en Holland Malt omdat die gewoon niet groot en bekend voor zijn om als trendsetter te kunnen fungeren en zo nog meer grote bedrijven naar het noordoosten van het land konden lokken. Maar dat veranderde gelukkig toen de Eemshaven rond 2007 in een enorme bouwput veranderde. In een keer kwam er een stroom aan investeringen op gang richting de meest noordelijke haven van Nederland.

Elektriciteitscentrales

Die grote ommekeer kwam door de bouw van de elektriciteitscentrales van RWE en Nuon, rond 2008. Dit zorgde voor een enorme piek in de werkgelegenheid waarbij er op het hoogtepunt van de bouw zo’n 5000 bouwvakkers aan de slag waren en waarbij er maar liefst meer dan 10.000 heipalen de grond in gingen en er 1 miljoen ton aan beton werd gebruikt.

Datacenters

De aanwezigheid van die centrales maakte het weer aantrekkelijk om er datacenters te bouwen. Zo heeft Google twee datacenters in Eemshaven gebouwd en heeft het bedrijf aangekondigd dat men nog meer capaciteit wil. Bovendien wordt er verwacht dat er, nu Google twee datacenters in Eemshaven heeft, zich binnenkort nog een partij wel een partij zal melden die hier een datacenter wil bouwen.

Google investeert bijna anderhalf miljard in Eemshaven

Een half miljard, dat is het bedrag dat Google de komende tijd investeert in de uitbreiding van haar tweede datacenter in Eemshaven. Toen Google dat tweede datacenter eind 2016 opende, maakte het bedrijf al bekend dat er al plannen waren voor nog een datacenter. De internetgigant heeft uiteindelijk gekozen om dat tweede datacenter nog verder uit te breiden. Het datacenter bevat onder meer opslagruimte voor de clouddiensten van Google, zoals Gmail en Drive. De vraag naar deze diensten van Google blijft sterk toenemen zodat het bedrijf haar capaciteit op dat gebied in hoog tempo moet uitbreiden.

Google investeerde al bijna een miljard in de eerste twee datacenters. Met de 500 miljoen voor de uitbreiding loopt het bedrag dat Google in Eemshaven investeert dus op tot bijna anderhalf miljard euro. Zowel de bouw als de exploitatie van de eerste twee datacenters leverde al werkgelegenheid op voor in totaal een paar duizend voltijd banen. Volgens Pim van der Feltz, directeur van Google Nederland, heeft Google voor de locatie aan de Eemshaven gekozen vanwege onder meer de uitstekende infrastructuur, snelle glasvezelverbindingen en de beschikbaarheid van duurzame energiebronnen. De datacenters van Google in Eemshaven draaien op uitsluitend duurzaam opgewekte energie.

Eemshaven

Dataverbindingen

Dataverbindingen zijn onmisbaar voor datacenters uit. Er loopt al enige jaren een glasvezelkabel naar Groningen waarmee onze regio rechtstreeks is verbonden met de datahub in Amsterdam. Daar komt nog een tweede verbinding bij, aangezien Eurofiber binnenkort nog een tweede glasvezelverbinding naar Groningen aan gaat leggen. De datakabel van Tata tussen Eemshaven en Engeland is onlangs nog gereviseerd en daarnaast hebben we sinds kort ook nog de Cobra-kabel, die ons met Denemarken verbindt. Dit is niet alleen een elektriciteitskabel, er is tegelijkertijd ook een datakabel naast gelegd.

Europese dataport

Eemshaven heeft een directe ligging aan zee, er is voldoende energie voorhanden en er is naast de glasvezelkabels over land ook een zeekabel. Daardoor voldoet ruimschoots voldaan aan de belangrijkste voorwaarden voor een dataport. Eemshaven mag zich dan ook verheugen op de aandacht van internationale partijen die op zoek zijn naar een vestigingsplaats voor hun datacenter. Sterker nog, wij verwachten dat het een kwestie van tijd zal zijn voordat Eemshaven een belangrijke Europese dataport zal zijn.

Groene energie

Een andere ontwikkeling die in onze regio volop aan de gang is, is die van de groene energie. In onze regio, waar we nu eenmaal de ruimte hebben, staan al de nodige windmolens. Daarnaast komen er ook steeds meer parken voor het opwekken van zonne- en windenergie. Niet alleen op het land, er is ook een groot offshore windpark gepland. Zo wordt de Eemshaven steeds meer een centrale hub wat betreft energievoorziening. De aanwezigheid van twee grote energiecentrales me de bijbehorende infrastructuur heeft ervoor gezorgd dat Eemshaven een van de aansluitpunten is van de zogenaamde Cobra-kabel, een van de grootste elektriciteitsverbindingen die het Nederlandse en Deense elektriciteitsnet met elkaar verbindt zodat we op deze manier makkelijk de groene Deense elektriciteit naar ons land kunnen halen.

Groene waterstoffabriek

Onze eigen Gasunie en het Franse energieconcern Engie willen in het noorden van Nederland een groene waterstoffabriek gaan bouwen. Voor zover bekend is de Eemshaven de meestwaarschijnlijke locatie. Hier staan ook al de Eemscentrale en het windmolenpark van Engie. De bedrijven willen geen bedrag noemen, maar het zou zo maar eens kunnen dat de bouw een investering van 50 tot 100 miljoen euro zal vergen. Beide bedrijven willen geen bedrag noemen. In de waterstoffabriek wordt met behulp van elektriciteit water gescheiden in zuurstof en waterstof. Volgens de plannen zou de fabriek een vermogen van 100 megawatt krijgen, dat is tien keer zoveel als de huidige grootste waterstoffabriek in Europa. Bovendien hebben de Gasunie en Engie aangegeven dat ze de waterstoffabriek in de toekomst geleidelijk op willen schalen naar een veel groter vermogen.

Zilte teelt

De zeedijk tussen Eemshaven en Delfzijl wordt verzwaard en op Deltaniveau gebracht. Dat is fijn, want dat beschermt onze regio de komende decennia en langer tegen de zee. Maar er zijn daardoor ook weer andere mogelijkheden, namelijk voor kwekers. Er wordt namelijk een tweede dijk achter de primaire dijk aangelegd. In het gebied daartussen kan men gecontroleerd zout water binnenlaten. Tussen die dijken komt er ruimte voor de zogenaamde zilte teelt. Daar kunnen bijvoorbeeld aardbeien, zeekraal, lamsoor en aardappelen worden verbouwd. Ook is er ruimte voor aquacultuur waarbij schelp- en schaaldieren worden gekweekt. Er is in totaal maar liefst 30 hectare grond beschikbaar.

Kansen voor lokale ondernemers? Jazeker!

Die kansen liggen er op heel veel fronten. De bouwers van windmolens op zee hebben de Eemshaven bijvoorbeeld al als uitvalsbasis ontdekt. Maar ook lokale ondernemers kunnen zich aanbieden als toeleverancier voor de grote bedrijven die in Eemshaven zijn gevestigd. De werkgelegenheid stijgt daar nog steeds zodat er ook genoeg is te doen op het gebied van dienstverlening.

Tweede economie

Door de toenemende werkgelegenheid komen er ook meer mensen in de regio te wonen. Niet tientallen, maar zelfs honderden of duizenden. Van Groningen tot Delfzijl. Het zijn voor een groot deel hightechbedrijven met hoogopgeleid personeel. Er worden bedrijfsruimten gebouwd in allerlei soorten, van flexwerkplek tot praktijkruimte en logistiek centrum. Al die mensen hebben een goed inkomen en dus ook het nodige te besteden. Er moeten huizen worden gebouwd en die moeten worden ingericht. Die mensen moeten ook eten en drinken, hun kinderen moeten naar school en willen gaan sporten. Er komen winkels, kappers, restaurants, garages, tankstations, noem maar op. Naast de economische ontwikkelingen in Eemshaven zelf, groeit er daaromheen dus nog een tweede economie, als een soort van schil om Eemshaven heen. En ook daar liggen weer genoeg veel kansen voor lokale ondernemers. Ook het regionale toerisme krijgt een impuls omdat al die mensen ook iets in hun vrije tijd willen doen. Kansen, die een echte Groninger niet moet laten liggen. Of je nu brood bakt, rijles geeft, timmerman bent, een hotel exploiteert, websites bouwt of wat dan ook, zorg dat je geen kans laat liggen voordat iemand anders er mee aan de haal gaat.

Laat een bericht achter

Je email adres word niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Je kunt de volgende HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ebook 27 website geheimen
  • 27 toffe geheimen onthuld
  • Krijg meer succes met je website
  • Voor beginners en experts
  • Helemaal gratis
  • Direct downloaden