• Tel: (0596) 72 20 13
  • Mail: info@medipio.nl
  • Tel: (0596) 72 20 13
  • Mail: info@medipio.nl
Waar moet je op letten?

WordPress: standaard theme, premium theme of maatwerk?

Voor je begint met het maken van een WordPress website is het belangrijk om te weten wat voor soort theme je gaat gebruiken.

Theme kiezen voor WordPress

WordPress theme kiezen

Wie een WordPress website wil bouwen, heeft bij de keuze van het theme vaak een flinke uitdaging. Het is ook best een dilemma. Er zijn wel duizenden gratis themes voor WordPress en minstens zo veel premium themes. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om een custom theme te laten maken. Een mogelijkheid die vaak als te kostbaar wordt beschouwd maar erg interessant kan zijn.

WordPress thema

De praktijk

Wie niet al te veel eisen aan het uiterlijk stelt, kan met een gratis theme al best wat leuks in elkaar zetten. Als het theme geschikt is voor een ‘page builder’ zoals Elementor dan zijn er natuurlijk nog meer mogelijkheden om de website naar jouw zin aan te passen. Dat zal ook gelden voor de nieuwe Gutenberg page builder die binnenkort standaard bij WordPress wordt meegeleverd. Stel je wat hogere eisen dan kom je meestal uit bij een premium theme. Wie een kijkje neemt op bijvoorbeeld Themeforest, een van de grootste verkoopsites van premium WordPress themes, zal zien dat dat het ene theme daar nog mooier is dan het andere. De demo websites zien er vaak helemaal fantastisch uit. Logisch, want die zijn dan ook zo geconfigureerd en gebouwd om een fantastische indruk te maken en op die manier zoveel mogelijk licenties voor die themes te verkopen. Als je een licentie voor zo’n theme hebt gekocht, zul je merken dat in de praktijk nog behoorlijk wat heel tijd kost om er iets moois van te maken en dat de meerwaarde vergeleken met een gratis theme met page builder soms maar vrij gering is. Uiteindelijk is het grootste deel van een website de content en begin je dus met een lege website.

Plugins

Als je een WordPress website helemaal naar jouw zin wilt maken, dan zijn er meestal ook nog een aantal extra plugins nodig. Die heb je bijvoorbeeld nodig voor een contactformulier, de cookie statement, een mooie slider en nog veel meer. Bij gratis themes moet je zelf uitzoeken welke een goede toevoeging voor jouw website zijn, bij premium themes zit er vaak al een heel pakket aan plugins bij. Daar valt een premium theme vaak ook meteen een beetje door de mand. Dat premium theme zelf blijkt in de praktijk vaak vrij basic te zijn. Het is voor een groot deel van de functionaliteiten afhankelijk van de grote hoeveelheid (premium) plugins die mee worden geleverd. Met die plugins wordt het theme als het ware ‘opgetuigd’ met bijvoorbeeld een fancy slider. Al met al kost het bouwen van een WordPress website, of je nu een gratis of premium theme gebruikt, in de praktijk veel meer tijd dan je van tevoren zou verwachten. Een groot deel van die tijd ben je kwijt met het uitzoeken hoe je een slider moet instellen en uitzoeken welke widgets je nodig hebt.

Samenraapsel

Of je nu een gratis theme aanvult met een aantal plugins of bij een premium theme gebruik maakt van de meegeleverde plugins, ergens is het een soort van samenraapsel. De grote hoeveelheid plugins kan niet alleen negatieve gevolgen hebben voor de snelheid van de website, maar ook voor de continuïteit. Je bent ten eerste heel afhankelijk van de ontwikkelaar van het theme. WordPress evolueert voortdurend en de plugins en themes moeten daar regelmatig op worden aangepast.

Tijdbommetje

De eventuele bugs en veiligheidslekken in WordPress worden over het algemeen heel snel opgelost. Of dat ook bij plugins en themes gebeurt, dat is maar de vraag. Je kunt bij het uitzoeken van een theme of plugin wel kijken of het regelmatig wordt bijgewerkt en of er iets met de feedback over bugs gebeurt, maar het is niet gezegd dat dit volgend jaar ook zo is. Ieder moment kan blijken dat jouw theme of een plugin niet meer goed werkt. Ook bij premium themes komt het voor dat ze van de ene op de andere dag niet meer worden bijgewerkt of dat er zelfs helemaal geen support meer voor is. Bovendien is het updaten van een premium plugin die bij een theme is meegeleverd, nogal omslachtig omdat je daar geen activeringscode voor hebt. Het updaten daarvan moet dan handmatig gebeuren. Je loopt nog een risico, en dat is het feit dat zo’n plugin als hij niet bijtijds wordt bijgewerkt ook kwetsbaar kan zijn voor hackers. Daardoor is jouw WordPress website ook een heel klein beetje een tijdbommetje. Daarom is het sowieso zaak om iedere WordPress website regelmatig bij te werken. Maar als je geen ervaren web developer bent, is het natuurlijk heel moeilijk in te schatten of het kwaad kan dat een van de geïnstalleerde plugins al enige maanden niet meer is bijgewerkt door de ontwikkelaar.

Het alternatief: maatwerk

Bij het woord ‘maatwerk’ denken veel mensen dat dit gelijk een heleboel geld gaat kosten. Dat valt in de praktijk wel mee. Veel webdevelopers zijn al helemaal gewend aan het maken van een WordPress website op maat en maken daarbij ook vaak gebruik van een framework zoals Genesis, Hybrid, Gantry en Underscores. Als er eenmaal een ruw ontwerp is gemaakt, dan kunnen zij in relatief weinig tijd een theme voor jouw WordPress website ontwikkelen dat precies biedt wat je nodig hebt. Omdat dit theme ook de extra functionaliteiten zoals een slider en dergelijke kan bevatten, zijn er alleen nog maar plugins nodig om bijvoorbeeld spam tegen te gaan of voor het runnen van een webshop zoals WooCommerce. Ook zaken die je met bijvoorbeeld de Yoast plugin regelt, zoals de gestructureerde data, de meta data en Open Graph data, kunnen probleemloos in een custom theme worden ingebouwd. Dat zorgt ervoor dat jouw WordPress website niet alleen precies zo wordt zoals jij het wilt, maar ook dat deze qua design helemaal uniek is en ook veel sneller kan zijn. Wat ook belangrijk is: je kunt de website veel sneller en makkelijker vullen met jouw content. Daar ben je veel minder tijd mee kwijt. Tijd die je dan weer voor jouw core-business kunt gebruiken. Bovendien ben je niet meer van een groot aantal developers afhankelijk of zij hun theme en plugins wel regelmatig en op tijd updaten. Als jij met jouw web developer afspreekt dat hij het custom theme aan de hand van de ontwikkelingen van WordPress regelmatig bijwerkt, ben je altijd verzekerd van een goed functionerende en veilige website.

Code WordPress thema

Laat een bericht achter

Je email adres word niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Je kunt de volgende HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ebook 27 website geheimen
  • 27 toffe geheimen onthuld
  • Krijg meer succes met je website
  • Voor beginners en experts
  • Helemaal gratis
  • Direct downloaden