• Tel: (0596) 72 20 13
  • Mail: info@medipio.nl
  • Tel: (0596) 72 20 13
  • Mail: info@medipio.nl
Yoast SEO-plugin voor dummies, deel 1

Behaal de beste posities in zoekmachines

De plugin van Yoast is gemaakt voor WordPress. Een goed hulpmiddel voor het behalen van goede posities in zoekmachines.

Yoast WordPress SEO plugin

Yoast SEO-plugin voor beginners deel 1

Bijna iedereen die wel eens iets met WordPress CMS doet, zal van de SEO-plugin van Yoast hebben gehoord. De naam Yoast is afgeleid van de voornaam van Joost van der Valk, de ontwikkelaar van deze plugin. Zijn plugin behoort tot de populairste WordPress plugins van de afgelopen jaren. En dat is niet voor niets. Iedereen die zijn of haar website wil optimaliseren voor de zoekmachines, wordt met deze plugin een heel eind op weg geholpen. Meer ook niet, want als je deze plugin installeert, configureert en gebruikt wil dat nog niet zeggen dat jouw website ineens bovenin de zoekresultaten komt. De plugin is slechts een van de hulpmiddelen die daarvoor nodig zijn. Voor mensen die nog niet zo heel erg thuis zijn in zoekmachine optimalisatie is de plugin van Yoast echter wel een uitstekend hulpmiddel. Zij kunnen hiermee in ieder geval een behoorlijke basis voor de optimalisatie leggen.

Wat doet de Yoast SEO-plugin eigenlijk?

De Yoast SEO-plugin zorgt er vooral voor dat de zoekmachines jouw WordPress website beter kunnen doorzoeken. De plugin helpt jou de belangrijkste zaken betreffende de zogenaamde off-page optimalisatie goed in te stellen. Daarnaast biedt de plugin ook de nodige ondersteuning met betrekking tot de optimalisatie van je content. We zullen de komende periode diverse aspecten van de Yoast SEO-plugin behandelen. Maar laten we eerst eens vertellen wat deze plugin allemaal kan doen.

Yoast SEO WordPress Plugin voor beginners

Meta data

De meeste gebruikers zullen vooral de snippet tool van deze plugin gebruiken om de meta data aan te passen. Als je in bijvoorbeeld Google ergens naar zoekt, dan worden in de zoekresultaten een titel, een omschrijving en een URL getoond. Die titel en omschrijving zijn afkomstig uit de zogenaamde meta data. Deze kun je instellen door middel van de snippet tool van de Yoast plugin. Deze meta data zijn belangrijk. De meta title heeft namelijk een grote invloed op de ranking van de website terwijl de meta description weer van invloed is op de hoeveelheid mensen die in die zoekresultaten weer voor jouw website zal kiezen. De Yoast SEO-plugin biedt in de vorm van de snippet tool een handige methode om de meta title en meta description in te stellen. Je kunt met de plugin een soort van template maken waarmee hij dit automatisch voor je doet. Als je wilt, kun je de meta data ook met de hand invoeren. Yoast geeft middels een rode, oranje of groene markering aan of je de meta title en description dan niet te lang of te kort maakt.

Content analyse

Daarnaast biedt de plugin een interessante analyse van de content van de website. Bij iedere pagina en blogpost die je schrijft, geeft de plugin continu aan of je wel genoeg content hebt en of je jouw voornaamste keyword niet te veel of te weinig gebruikt. Ook geeft de plugin aan of je wel makkelijk leesbare zinnen schrijft, zodat lezers niet halverwege jouw verhaal afhaken. De premium-versie van de plugin kan bovendien ook goed met meerdere keywords uit de voeten.

Cornerstone content

De content die jij het belangrijkste vindt, kun je met behulp van deze plugin markeren als zogenaamde cornerstone content. Dan zal de plugin ook letten op de interne links naar deze content. De premium versie van de Yoast plugin kan je zelfs helpen om de als zodanig gemarkeerde pagina’s optimaal te promoten met de juiste interne links.

Zoekmachine optimalisatie met de Yoast plugin

XML-feed

Zoekmachines zoals Google maken graag gebruik van een XML-feed. Met die feeds geeft de uitgever van de website aan welke pagina’s er precies zijn, hoe belangrijk ze zijn en hoe vaak deze opnieuw moeten worden gecrawld. De Yoast-plugin kan deze XML-sitemap eenvoudig voor je genereren waarna je deze in de Google Search Console kan submitten.

Breadcrumbs

Broodkruimels kennen we niet alleen van sprookjes, maar zien we ook regelmatig op websites. Een zogenaamd kruimelpad helpt bezoekers om te zien waar zij zich op de website bevinden. Ook zoekmachines vinden deze breadcrumbs handig. Yoast kan deze breadcrumbs automatisch genereren. Er zijn diverse themes die dit ondersteunen. Zo niet, dan moet je een kort regeltje php-code in het theme zetten. Wat deze breadcrumbs-functie bovendien doet: als je deze activeer, dan genereert de Yoast-SEO plugin ook de zogenaamde rich snippets. Daarin bevindt zich de gestructureerde data.

Gestructureerde data

Een andere manier om zoekmachines iets duidelijk te maken, is door zogenaamde structured data aan de broncode toe te voegen. Hiermee vertel je zoekmachines of de bewuste pagina een normaal artikel is, of een review, recept of product. Ook vertel je iets over de prijs, andere gegevens zoals de kleur en of het product op voorraad is. Yoast kan deze gegevens automatisch, volgens de standaard van Schema.org, automatisch aan jouw website toevoegen.

Open Graph data

De broncode van moderne websites bevat meer en meer code. Naast de zojuist genoemde gestructureerde data genereert de plugin namelijk ook de zogenaamde Open Graph data. Dit zijn gegevens om het delen via de sociale media makkelijker te maken. Met deze gegevens wordt, als er iets van jouw website wordt gedeeld, automatisch de titel, inleidende tekst en goede afbeelding op de sociale media geplaatst.

Overige

Verder biedt de Yoast SEO for WordPress plugin ondersteuning bij het instellen van de permalinks, canonieke URL’s en het robots.txt bestand. In het volgende deel van deze serie blogposts over de Yoast SEO-plugin vertellen we meer over de basisinstellingen van deze plugin.

Laat een bericht achter

Je email adres word niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Je kunt de volgende HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ebook 27 website geheimen
  • 27 toffe geheimen onthuld
  • Krijg meer succes met je website
  • Voor beginners en experts
  • Helemaal gratis
  • Direct downloaden