• Tel: (0596) 72 20 13
 • Mail: info@medipio.nl
 • Tel: (0596) 72 20 13
 • Mail: info@medipio.nl
Uitleg voor beginners Yoast deel 2

Yoast voor beginners – deel 2: de basisconfiguratie

Yoast is een goede WordPress plugin voor zoekmachine optimalisatie

Yoast WordPress SEO plugin

Yoast SEO-plugin voor beginners deel 2

Zoals we in een vorige blogpost vertelden, is Yoast een van de betere plugins waarmee de zoekmachines jouw website beter kunnen doorzoeken en vinden. In deze blogpost laten we je zien hoe de basisconfiguratie gaat. Aan de hand van schermafdrukken leiden we je door de benodigde stappen.

Stap 1 – Introductie

De basisconfiguratie bestaat uit 12 stappen, zoals je ziet. Een deel van die stappen zijn overbodig zodat er uiteindelijk maar 9 stappen zijn waar je daadwerkelijk iets moet doen. De plugin van Yoast begeleidt ons keurig door al deze stappen.

Stap 1 Yoast

Stap 2 – Website laten indexeren

Dit is een heel essentiële stap. Als je jouw website niet laat indexeren dan zal deze in principe ook niet in de zoekresultaten worden opgenomen. In principe kun je, als je de website nog niet af hebt, dit instellen op ‘niet indexeren’ om dit later alsnog aan te passen. Als je dit doet moet je niet vergeten dat je dit later weer aan moet passen! Wij kiezen hier voor ‘wel indexeren’ omdat onze website toch binnenkort online gaat.

Stap 2 Yoast

Stap 3 – Soort website

Je zou denken dat de zoekmachines hier uiteindelijk vanzelf wel achter zullen komen, maar dit is informatie die in ieder geval Google gebruikt als hulp bij het crawlen en indexeren van jouw website, en ook als informatie voor de Google Knowledge Graph, waar we zo mee aan de slag gaan.

Stap 3 Yoast

Stap 4 – Google Knowledge Graph

In deze stap voer je de meest elementaire informatie voor de Google Knowledge Graph in. Dat zijn de gegevens die Google aan de rechterzijde van de zoekresultaten toont. In deze stap hoef je alleen de bedrijfsnaam (of handelsnaam) in te vullen en kun je een logo uploaden. Later kun je via Google Mijn Bedrijf nog de nodige aanvullende informatie over jouw onderneming opgeven die Google ook in de Knowledge Graph zal tonen. Als de website om een persoon gaat, kun je bij deze stap de naam van de persoon opgeven.

Stap 4 Yoast

Stap 5 – Sociale profielen

Als je een website aan het opzetten bent, zul je ze misschien nog lang niet allemaal gereed hebben. Misschien is het dan nu het moment om daar werk van te maken. Voor je het weet is de door jou gewenste gebruiksnaam al door een ander geclaimd. In ieder geval kun je bij deze stap alle URL’s van de sociale media accounts die bij jouw website invullen. Je kunt ze later ook opgeven dus maak je geen zorgen als je nu nog niet alles in kunt vullen.

Stap 5 Yoast

Stap 6 – Berichttypen

Dit lijkt een overbodige stap maar dat is absoluut niet het geval. We hebben hier te namelijk maken met een default WordPress installatie waarin alleen maar de berichttypen Berichten en Pagina’s voorkomen. Er zijn ook WordPress websites waarin zogenaamde ’custom post types’ worden gebruikt zoals Portfolio, Producten, Team en nog veel meer. Het is niet altijd wenselijk dat deze worden geïndexeerd. Dat is bijvoorbeeld het geval als er een speciaal berichttype voor een speciale sidebar is gemaakt, waarvan de inhoud in de pagina’s wordt geïntegreerd en op die manier al in de Google index wordt meegenomen. Bij deze stap kun je daarom invullen welke berichttypen wel en niet door de zoekmachines mogen worden geïndexeerd.

Stap 6 Yoast

Stap 7 – Auteursarchieven

De zogenaamde archieven of archiefpagina’s zijn de zogenaamde overzichtspagina’s zoals je die bij een blog per categorie kunt kiezen. Als er sprake is van een anonieme redacteur kun je de auteursarchieven beter ook uit zetten. Hoewel wij ergens liever zien dat de blogposts via de archiefpagina’s van de categorieën en tags worden geïndexeerd, kiezen we hier toch voor ‘nee’ omdat Google steeds meer waarde gaat hechten aan de vakkundigheid en autoriteit van de auteur.

Stap 7 Yoast

Stap 8 – Google Search Console

Ook dit is een van de belangrijkste stappen. De Google Search Console heb je nodig om Google informatie over jouw website te geven door middel van bijvoorbeeld een XML-sitemap. Bovendien zal de Google Search Console, zodra jouw website is geïndexeerd, jou ook heel veel bruikbare informatie kunnen bieden. Om de Yoast plugin met de Search Console te koppelen, moet je een Google account hebben en hiermee in de Search Console een website property aanmaken. Via deze link vind je daar meer informatie over. Als je die property hebt gemaakt en geverifieerd, kun je inde Search Console een autorisatiecode genereren hiermee de Yoast-plugin koppelen aan de property in de Search Console.

Stap 8 Yoast

Stap 9 – Titel instellingen

De uitleg die Yoast hier geeft is wel heel erg summier. Het gaat hier om de zogenaamde meta title. Dit is de titel die helemaal bovenin het venster van jouw browser staat en ook als titel in de zoekresultaten wordt getoond. De instelling van stap 9 betreft alleen het tekentje dat tussen de naam van de pagina of nieuwsbericht en de naam van de website wordt getoond. Naar onze mening hoort deze stap, die slechts om een detail van gaat, niet thuis in de configuratie wizard. Wij vinden dat je er beter geen kermis van kunt maken dus kiezen bij voorkeur voor een koppelteken of een verticaal streepje, een zogenaamde pipe. Deze tekens nemen ook minder wat ruimte in zodat er weer meer ruimte beschikbaar is voor tekst.

Stap 9 Yoast

Stap 10 – Yoast nieuwsbrief

De nieuwsbrief van Yoast is best de moeite waard. Inschrijven is wat ons betreft een aanrader. Dat geldt ook voor de gratis cursus van Yoast over het gebruik van deze plugin.

Stap 10 Yoast

Stap 11 en 12

Zoals gezegd zijn niet alle stappen noodzakelijk. Wat ons betreft kun je stap 11 en 12 daarom gerust overslaan. Wij zullen in een van de volgende blogposts vertellen waar je nog meer over SEO kunt leren. Uiteraard gaan wij in de volgende delen van deze serie blogposts over de Yoast-plugin verder in op de vele mogelijkheden die de Yoast-plugin biedt om jouw website beter vindbaar te maken voor de zoekmachines.

Stap 11 Yoast

Stap 12 Yoast

Berichten

 • Beantwoorden

  Zoekmachine optimalisatie: alle mogelijkheden van de Yoast SEO-plugin

  november 23, 2018

  […] Verder biedt de Yoast SEO for WordPress plugin ondersteuning bij het instellen van de permalinks, canonieke URL’s en het robots.txt bestand. In het volgende deel van deze serie blogposts over de Yoast SEO-plugin vertellen we meer over de basisinstellingen van deze plugin. […]

Laat een bericht achter

Je email adres word niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Je kunt de volgende HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ebook 27 website geheimen
 • 27 toffe geheimen onthuld
 • Krijg meer succes met je website
 • Voor beginners en experts
 • Helemaal gratis
 • Direct downloaden