• Tel: (0596) 72 20 13
  • Mail: info@medipio.nl
  • Tel: (0596) 72 20 13
  • Mail: info@medipio.nl
Hoe benader je senioren als ondernemer

Senioren benaderen

De seniorenmarkt wordt vaak vergeten maar is een erg lucratieve markt!

Fietsroute

Zo benader je de senioren van nu

De senioren van nu zijn gezonder, actiever, rijker en veeleisender dan ooit. Ook zijn ze heel actief op internet en social media. Deze doelgroep is voor lokale ondernemers daarom bijzonder interessant. De vraag is dan natuurlijk wel hoe je daarvan kunt profiteren. Dat verschilt natuurlijk ook van bedrijf tot bedrijf. Maar laten we eerst eens kijken waarom de huidige senioren nu zo interessant zijn.

Gezonder

De senioren zijn gezonder doordat ze gezonder leven. Ze eten gezonder en bewegen meer. Daarnaast is de medische wetenschap veel verder zodat veel ongemakken en kwalen kunnen worden verholpen en genezen. Door die hogere levensverwachting zijn er meer senioren. Omdat ze ook gezonder zijn, blijven ze langer actief deel uit blijven maken van de maatschappij waarbij ze dus ook nog steeds geld uitgeven. Zo heeft de vergrijzing ook zijn positieve kanten.

Senioren wandelen

Actiever

Door de betere gezondheid en hogere levensverwachting kunnen senioren niet alleen langer actief zijn, maar ze zijn ook actiever. Hun leefgewoontes zijn gezonder. Ze bewegen meer om gezond te blijven en kunnen natuurlijk ook gewoon meer bewegen. Dat betekent dat ze veel vaker de deur uitgaan.

Senior fietsen strand

Rijker

De senioren van nu hebben het in financieel opzicht meestal een stuk beter en dus ook veel meer te besteden dan de senioren van tientallen jaren geleden.

Veeleisender

Veel senioren waren vroeger al blij als ze op een vouwstoeltje langs de waterkant konden gaan zitten. Ze hadden veel minder behoefte om er op uit te gaan, nieuwe kleren te kopen en om hun huis volgens de laatste trends in te richten. Dat is tegenwoordig wel anders. Senioren kunnen maar willen ook veel meer besteden. Ze kiezen voor gezonder eten, leuke uitstapjes, een comfortabel ingerichte woning en gaan meer en meer op reis. Daarnaast zijn ze ook veeleisender met betrekking tot de producten en diensten die ze kopen en de service die ze daarbij verwachten. Dat is een buitenkansje voor lokale ondernemers. Het mag allemaal namelijk best wat meer kosten als je maar kwaliteit levert en jouw klanten op hun wenken bedient.

En hoe profiteer je daar als ondernemer dan van?

Deze vraag zal altijd moeilijk zijn. Zoals gezegd verschilt dit natuurlijk per bedrijf en branche. We noemen een aantal branches maar we zullen er vast nog een heleboel meer zijn.

Horeca

Het eerste waar op wordt bezuinigd als je minder te besteden hebt, is doorgaans op vakanties en op eten en drinken buiten de deur. Senioren zijn steeds actiever en dus vaker onderweg. Van een wandeling in het bos tot een lange fietstocht met de e-bike, een tochtje met de camper of een citytrip, senioren kunnen er geen genoeg van krijgen. Omdat ze ook meer te besteden hebben gaan ze niet alleen vaker op pad maar geven ze tegenwoordig aanzienlijk geld meer uit aan dit soort leuke dingen.

Woningonderhoud en -inrichting

Senioren willen allang geen ouderwets eikenhouten bankstel meer. Ze gaan met hun tijd mee en besteden dus behoorlijk aan het verfraaien van hun tuin en woning. Van trendy loungeset tot smart televisie en van designkeuken tot energiezuinige warmtepomp, ze willen het allemaal.

Sporten

Sporten is echt niet langer voorbehouden aan de jongeren. De senioren sporten steeds meer. Niet alleen in verenigingsverband, maar ook in de sportschool. Dat oude donkerblauwe Adidas-trainingspak uit de seventies hebben ze allang in de wilgen gehangen, ook senioren hebben trendy sportkleding en laten de hond net zo makkelijk uit op hun nieuwe trailrunningschoenen.

Senioren fitness

Op straat en via internet en social media

Hoe bereik je die senioren nu? Uiteraard kom je ze tegen omdat ze wat meer en vaker onderweg zijn. Ze werken nog, of zijn aan het wandelen of fietsen, of gezellig een dagje winkelen. Deze mensen heb je binnen handbereik en kun je dus op hun wenken bedienen. Maar er zijn nog veel meer senioren. Die kun je op meerdere manieren bereiken. Een van de beste manieren is via social media en internet. Senioren zijn namelijk ook op dat gebied heel actief. Niet alleen voor het contact met hun kinderen, kleinkinderen en vrienden maar ook om zich te oriënteren op de leuke dingen van het leven. Zij stappen geen reisbureau binnen voor een leuke wandelroute of een weekendje fietsen. Zij pakken gewoon de laptop, tablet of smartphone en gaan zelf op zoek naar wat ze leuk vinden.

Ontzorgen en verwennen

Een goede website en een actieve Facebookpagina zijn dus onontbeerlijk om senioren te bereiken. Maar ze hebben daar ook volop keus. Bovendien zijn ze veeleisend. Je moet ze het dus extra aantrekkelijk maken. Dat kan als je een eetcafe, restaurant, hotel of bed & breakfast hebt door ze online al helemaal in de watten te leggen. Dat kan door ze bijvoorbeeld online alvast heel veel informatie te bieden over wat er bij je in de omgeving te doen is. Stel zelf wandelroutes en fietsroutes samen. Werk samen met andere ondernemers door ze onderweg ook een leuke rondleiding of een lekkere versnapering aan te bieden. Koester ze, ontzorg ze en verwen ze. Laat blijken dat je ze graag te gast hebt en dat ze het bij jou absoluut naar hun zin zullen hebben.

Totaalpakket

Dat geldt ook voor andere branches. Om op de woninginrichting terug te komen: senioren hebben steeds minder zin in klussen. Ze zijn actiever en hebben het druk, en daardoor dus minder tijd om dat schilderijtje op te hangen. Ook hier kun je ze dus aan je binden door ze te verwennen en te ontzorgen. Veel bouwmarkten hebben niet voor niets een klussendienst, en vaak met veel succes. Je moet senioren dus een totaalpakket aan kunnen bieden. Niet alleen dat trendy plaklaminaat en dat leuke zitje, maar ook de gordijnen. En dan ook maar meteen die wandsteun voor de TV. De plinten, en de kabelgoot. En dan ook meteen maar die nieuwe inbouwspotjes. Hoe meer je kunt ontzorgen, hoe meer je kunt verkopen.

Interactieve, proactieve en persoonlijke benadering

Senioren zijn allesbehalve dom. Je wint ze niet met simpele lokkertjes. Gelukkig houden ze wel van een persoonlijke benadering. Je kunt ze dus voor je winnen door ze te laten zien dat je ze graag als klant hebt. Zorg dat je dat dan aan alle kanten uitstraalt. Zorg dat jouw website er perfect bij staat en dat jouw potentiële klanten hier alles kunnen vinden wat ze zoeken. Bind ze aan jouw bedrijf door ze een stukje toegevoegde waarde te laten zien.

Toegevoegde waarde

Als je een hotel of B&B hebt dan spreekt een haal- en brengservice naar het dichtstbijzijnde station vaak al voor zich. Maar heb je dan ook vervoer voor hun e-bikes? Dat is nou net die toegevoegde waarde waarmee je klanten binnen kunt halen en waar ze vaak best wat extra voor over hebben.

Like voor korting en haalservice

Wandelaars hebben liever geen rondwandeling maar een route die echt ergens naar toe gaan. Zij zijn er ontzettend bij gebaat als je ze zulke routes aan kunt bieden waarbij je ze bij het eindpunt gewoon even ophaalt. Dat hoeft niet gratis, daar mag best iets tegenover staan. Een like van jouw Facebookpagina, of een review. Zoiets kan eventueel ook in samenwerking met een restaurant in een andere plaats. Ze overnachten bij jou in plaats A en wandelen naar plaats B waar ze dankzij een Facebook like met korting kunnen dineren. Na het eten haal je ze gewoon weer op omdat ze jouw Facebookpagina hebben geliked. Zo is het geven en nemen. Daarmee doe je een investering die zichzelf terugverdient in de vorm van een stukje promotie, nieuwe klanten en extra omzet.

Voorsprong

Natuurlijk is het bovenstaande verhaal niet uniek. Er zijn genoeg ondernemers die dit allang doen. Maar nog lang niet alle ondernemers. Er zijn dus meer dan genoeg kansen. Met name in de lokale en regionale horeca zijn altijd kansen, en helemaal als je dit combineert met lokale SEO. En wie creatief genoeg denkt ziet altijd kansen om nieuwe klanten te winnen en meer omzet te behalen. Een goed, bewust, creatief en doortastend gebruik van jouw website en social media zijn essentieel. Ook het onderhoud en de promotie van jouw website zijn essentieel. Zonder promotie geen bezoekers en bereik, en ook geen klanten. Wil je weten wat Medipio voor jou kan betekenen? Bel of mail ons dan gerust voor een afspraak. We maken graag een afspraak om een keer van gedachten te wisselen.

Laat een bericht achter

Je email adres word niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Je kunt de volgende HTML tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ebook 27 website geheimen
  • 27 toffe geheimen onthuld
  • Krijg meer succes met je website
  • Voor beginners en experts
  • Helemaal gratis
  • Direct downloaden